Handhaving - Inspectie SZW in 2016

Alexandra van Teeffelen - Veilig in bedrijf

Column ALURVS - mei 2016
Alle werkgevers met personeel hebben zich aan de Arbeidsomstandighedenwet te houden. Maar omdat dit niet altijd direct zichtbaar bijdraagt aan de productie, wordt dit vaak aan de kant geschoven. De inspectie SZW helpt ondernemers door ze te herinneren aan hun plicht. Maar of ze dit lichtjes doet of met de harde hand hangt af van een aantal factoren.

Elk jaar maakt de inspectie SZW een plan hoe zij de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden in Nederland kan verbeteren. Dat is niet gebaseerd op een ezeltje-prik-je tactiek, maar op basis van onderzoek naar ongevallen en overtredingen. Elk jaar krijgen een aantal thema’s en een aantal sectoren de aandacht. Hierbij worden niet alleen de grote boeven cq. veelplegers aangepakt, maar ook specifieke sectoren. En het is geen subtiele hint meer dat de metaalsector er elk jaar weer tussen zit.

Arbozorg en gevaarlijke stoffen zijn 2 thema’s die al 2 jaar in diverse sectoren de aandacht krijgen. Bij de metaalsector keren deze thema’s ook terug. Daarnaast zijn fysieke overbelasting en een onveilige werkplekinrichting bij de metaalsector ook hot issue. Maar hoe komt het dat de Inspectie SZW jaar in jaar uit metaalbedrijven blijft inspecteren? Volgens de Inspectie SZW zitten de grootste overtreders bij scheepswerven, de transportmiddelenindustrie, metaalproductenindustrie en oppervlaktebehandelingsbedrijven. Maar ook zullen er dit jaar inspecties komen op tankschepen, gieterijen en metaalgroothandelsbedrijven. Het blijkt dat er nog te veel metaalondernemers risico’s nemen met hun medewerkers en denken “een ongeval dat overkomt ons niet”.

Als ik ondernemers vraag wat voor hen belangrijk is en waar hun tent op draait, dan is het antwoord: de vakmannen waar ze veel energie in hebben gestoken. Hoeveel vakmannen zijn er wel niet begonnen als stagiair, hebben interne training gehad en is veel tijd en moeite in gestoken? Zou je er niet alles aan willen doen om deze dure en waardevolle krachten te behouden? Het probleem is vaak dat in de goede drukke tijden er geen tijd “kan” worden vrij gemaakt. Dus wordt Arbo weer aan de kant geschoven. Maar blijf opletten, want het komt nog wel eens voor dat de Inspectie SZW eigenlijk bij de buurman moet zijn, maar per ongeluk bij jou naar binnen loopt. En of dit nou uit nieuwsgierigheid is of per ongeluk zullen we nooit weten.

Interessant artikel? Deel het op social media