Beursvloer - Alternatieve werkplek

Veiligheid op de beurs

Column ALURVS - maart 2016
Op de werkvloer binnen het eigen bedrijf snapt men dat je je aan een aantal regels hebt te houden. De opstelling van de machines moet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen en werknemers en bezoekers mogen zich niet bezeren aan scherpe of hete delen. Maar blijkbaar gooien we bij een beurs de helft van de regels overboord.

Gelukkig stellen de meeste technische beurzen strenge regels aan het plaatsen van werkende machines: de looppaden moeten vrij blijven en bezoekers mogen niet gehinderd worden door spanen of vonken. Zeker op de regels omtrent brandveiligheid wordt steeds meer nadruk gelegd. Maar als verkoper wil je natuurlijk alles van je machine laten zien. Niet gehinderd door enige vorm van afscherming. Ook zijn sommige verkopers ervan overtuigd dat zoveel mogelijk machines op een zo klein mogelijk oppervlak het beste hun aanbod tentoon stelt. En dan worden alle regels, die wij op de dagelijkse werkvloer kennen, overboord gegooid.

Hoewel er al veel afgesloten machines op de markt zijn, worden er desondanks nog veel open machines aangeboden. Soms omdat het kleine simpele machines zijn, zoals kleine draaibanken. En soms omdat de toepassing gehele afscherming niet toelaat, omdat er bijvoorbeeld met lange platen of profielen wordt gewerkt. Wel wordt er steeds meer nagedacht over hoe op een andere manier de gebruiker kan worden beschermd.  Zo kwam ik op een beurs een bedrijf tegen dat mij liet zien hoe het ook anders kon. Dus niet de afschermkap om de boorkop heen, maar een combinatie van een 2-handsbediening en het vastzetten van je werkstuk. Hiermee voorkom je dat de medewerker het werkstuk met de hand vast moet houden met het risico dat het uit zijn handen wegspringt. Het verplicht je om je werkstuk van te voren goed te positioneren, waarna je met enige afstand de bewerking kan uitvoeren. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat er nog steeds spanen kunnen wegschieten.

Metaalbewerking blijft vakmanschap en de worsteling tussen regels en praktijk blijft een uitdaging. Daarom ben ik elke keer weer benieuwd hoe verkopers op creatieve wijze hier een oplossing in kunnen bedenken wanneer zij zich presenteren op een beurs. Ik ga bij de aankomende beurzen mijn ogen eens goed de kost geven. Op zoek naar creativiteit.

Meer weten over veiligheid op de werkvloer? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Alexandra van Teeffelen

Interessant artikel? Deel het op social media