Laserveiligheid

Laserveiligheid

De niet-zichtbare risico's.
Op 23 oktober 2014 heb ik de cursus Laserveiligheid verzorgd samen met Lion Laser Systems BV. De materie over deze techniek om materialen te graveren en snijden bleek voor de cursisten interessant maar lastig. 

Laser is gebundeld licht in de golflengte tussen de 100 nm en 1 mm. Zo zit een rode pointer laser in het rode zichtbare licht (650 nm), een Fiberlaser in het Infra Rood (1064 nm) en een CO2-laser ver in het Infra Rood (10640 nm). Dit betekent dat de laserstraal van de Fiberlaser en CO2-laser niet zichtbaar zijn. Ze kunnen echter wel grote schade aanbrengen aan je ogen en huid.

Doordat de laserstraal in een machine door een lens schijnt, ontstaat een focuspunt op het materiaal dat je wilt bewerken. Je oog heeft ook een lens, waardoor de Fiberlaser je netvlies kan beschadigen. De CO2-laser heeft een andere golflengte en kan daardoor je ooglens beschadigen. Daarnaast kan de ongefocusseerde laserstraal of de laserstraal door een lens je huid verbranden indien er geen juiste afscherming aanwezig is. 

Om schade aan ogen en huid te voorkomen is het belangrijk dat men bewust is van de gevaren die kunnen ontstaan bij het gebruik van een lasermachine. Het is belangrijk deze risico's van lasergevaar duidelijk in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te nemen. Middels dit document worden vervolgens passende maatregelen omschreven. We hebben het hier over niet-zichtbare gevaren. Niet alleen het focuspunt op het materiaal, maar ook de reflectie levert een risico op. Zorg daarom voor een volledig afgeschermde machine. Indien er wordt gewerkt met een open proces, moeten voldoende maatregelen getroffen worden om de medewerker te beschermen. Dit geldt voor zowel de bediener die ernaast staat als de medewerker die 20 meter verder op staat. Want een ongefocusseerde laserstraal rijkt honderden meters ver.

Meer informatie over de RI&E of laserveiligheid? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Deel het op social media