Hoezo preventie? Hier gaat nooit iets mis.

Advies over arbeidsrisico's

Column ALURVS - november 2016
Er zijn nog genoeg managers die denken dat, zolang er geen gebroken been of ziekenhuisopname voorkomt, alles in orde is. Er wordt dan vaak gedacht “Hier gaat nooit iets mis.” Echter, in veel van deze gevallen is men de kleine verwondingen als normaal gaan zien. En is pleisters plakken een dagelijkse bezigheid geworden.

Regelmatig kom ik bij metaalbewerkers met een mooie werkplaats vol met metalen onderdelen en de machines om ze te bewerken. Ik vraag dan wel eens “hoeveel ongevallen hebben jullie dit jaar gehad?” Dan krijg ik als antwoord 0. Maar als ik vraag hoeveel schrammetjes en sneetjes er zijn geweest, dan loopt de teller al snel op. Medewerkers die aan een machine blijven haken: ach, het is maar een schrammetje. Medewerkers die zich continu open halen aan de scherpe metalen onderdelen: ach, het is maar een sneetje. Medewerkers nemen vaak niet de moeite om dit soort zaken te melden, omdat zij het niet als belangrijke informatie beschouwen. Maar dit betekent dat het nu al mis gaat en een volgende keer een vinger minder of een kapotte elleboog kan zijn. En dat willen we voorkomen.

Er zijn ook gevaren die pas op langere termijn optreden. Denk aan het inademen van lasrook of verfdampen. Door de jaren heen verzamelen de gevaarlijke stoffen zich in de longen, waar ze blijvende schade aanrichten. Of denk aan jaren lang naar de geluiden van metaalbewerking luisteren. In het begin kan men nog alles horen, maar na verloop van tijd kan men zijn collega’s steeds minder goed verstaan en krijgt men uiteindelijk permanente gehoorschade. Dus dat de medewerker er nu nog niet bij neervalt, wil niet zeggen dat er niks aan de hand is.

Als werkgever investeert u in uw mensen. U wilt dat uw medewerker zich ontwikkelt tot de snelste en beste vakman. Eén die het product door en door kent. Of te wel één die nooit thuis mag komen te zitten. U wilt er dus alles aan doen om uitval van deze vakman te voorkomen. Om deze reden is het belangrijk om de arbeidsrisico’s in kaart te brengen en de gevaren aan te pakken voordat het mis gaat. Maar net zo belangrijk: dat medewerkers zich bewust zijn van deze gevaren en dit melden wanneer zij die tegen komen.

Wilt u meer weten over manieren om de arbeidsrisico’s te verlagen? Kom dan op 18 t/m 20 januari 2017 naar het Gezond en Veilig werken plein op de Facility For Future beurs en bezoek mijn stand. En als u uw machineveiligheidskennis komt toetsen, kunt u bij mij nog een leuke prijs winnen. Meer weten over omgaan met machineveiligheid? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Deel het op social media