Samen bouwen is samen ontwerpen

Samen bouwen

Column ALURVS - oktober 2016
Niet alle machines worden door 1 bouwer op 1 plek in elkaar gezet. Dit betekent dat verschillende bouwers gaan bedenken hoe het eindresultaat er uit gaat zien. Maar als deze creatieve geesten niet met elkaar communiceren, krijg je wel heel bijzondere combinaties tussen de toepassing van metaalbewerking en machineveiligheid.

In de basis lijkt het simpel: het gereedschap moet het metaal bewerken en dit plaatsen we in een ophanging met omkasting. Echter wanneer er een nieuwe machine op maat wordt ontworpen, dan kan je met de vormgeving van de machine nog alle kanten uit. Zo sprak ik laatst een bedrijf dat een onderdeel van een machine moest bouwen voor het bewerken van meubelonderdelen. Bedrijf A maakte het gereedschap voor de bewerking en bedrijf B maakte de automatisering met omkasting. De klant had een strakke deadline, dus is bedrijf B maar vast gaan bouwen zonder bedrijf A te raadplegen. Het resultaat was dat bedrijf B halverwege de omkasting nog moest aanpassen en dat bij integratie de besturing van de omkasting niet kon communiceren met  het gereedschap. Laat staan dat er in het ontwerp van bedrijf B was nagedacht over de veiligheidseisen waar een machine aan moet voldoen. Want ach, dat plak je er toch achteraf gewoon op?

Wanneer een klant met een vraag voor een toepassing bij een ontwerper komt, is het de taak van de ontwerper om de klant te begeleiden tot een concreet pakket aan eisen en wensen. De klant heeft namelijk vaak alleen het resultaat in gedachte en de ontwerper weet juist de weg daar naartoe. Maar als dit resultaat en deze weg niet duidelijk worden vastgesteld, krijg je dus een gedrocht van een machine. Het is daarom o.a. belangrijk om van te voren te weten wat de klant precies ermee wil bewerken, op welke andere machines de productstroom moet worden afgestemd en in welke omgeving de machine komt te staan. Zodra je de klanteisen weet, kun je verder met de constructie-eisen en veiligheidseisen. En dan ben je nog niet eens begonnen met je ontwerp. Als je vervolgens met meerdere machinebouwers samen moet werken, vergt dit de nodige communicatie. Dit betekent dat in de concept ontwerpfase de eisen en wensen inclusief maatvoering en digitale communicatie al moeten worden afgestemd. Want, maakte hij nou die ophanging of ik? En maakte ik nou die aansturing of hij?

Goede afstemming is dus cruciaal. Maar blijf vooral altijd goed luisteren naar wat de klant nou werkelijk met de machine wil, zodat de neuzen allemaal dezelfde kant opstaan. Zodat je niet achteraf allerlei beveiligingen er tegen aan moet plakken. Meer weten over omgaan met machineveiligheid? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Deel het op social media