Inspectie SZW - Nuttig of vervelend

Alexandra van Teeffelen - Miller

Column ALURVS - oktober 2015
Mijn beste werkverschaffing is wanneer de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) weer op pad is geweest. Na onverwachte controles aan bedrijven kunnen ze weer brieven schrijven met de maatregelen die moeten worden uitgevoerd. Maar zijn deze controles nou nuttig of vervelend? Wanneer ik als veiligheidskundige door bedrijven wordt ingeschakeld, ga ik met ze aan de slag om die vraag te beantwoorden.

Elk jaar maakt de Inspectie SZW een jaarplan met daarin de arbeidsrisico’s die de meeste aandacht vereisen en de branches waar veel of bijzondere ongevallen plaats vinden. Opvallend is dat naast de bouwsector, de metaalsector ook elk jaar weer aan de beurt is. Ik denk dat ze de metaalsector gewoon een erg interessante en innoverende branche vinden. Bij een inspectiebezoek gaat de inspecteur net zolang door tot hij alle interessante bedrijfsonderdelen heeft gezien. De meeste ondernemers ervaren dit als vervelend. Maar deze bezoeken kunnen we juist nuttig maken.

Waar een inspecteur op let zijn de brancherisico’s. In de metaalbranche zijn dit schadelijk geluid, machineveiligheid, intern transport en gevaarlijke stoffen. Daarnaast wordt er gekeken naar actuele onderwerpen. Het kan zijn dat er aangescherpte regels zijn omtrent gevaarlijke stoffen of dat er veel ongevallen zijn gebeurd met minderjarigen, vaak stagiaires. Een inspecteur ziet een heleboel bedrijven en kan dus vaak handige tips geven over knelpunten die ingewikkeld lijken. Als we onze vakmensen, die zo waardevol zijn, zo lang en goed mogelijk gezond willen houden, kunnen we beter de inspecteur het hemd van het lijf vragen. Welke ongevallen komen er veel voor? Hoe komt dat en hoe kunnen wij dat voorkomen? Wat zijn praktische oplossingen tegen lage kosten?

Zo kan de inspecteur opmerkingen maken over het struikelgevaar door snoeren over de vloer of over de slecht opgeslagen verfpotten. Maar als vervolgens een klant op bezoek komt, scoor je ook weer bij hem als deze opmerkingen perfect in orde zijn. En het is toch fijn als je medewerker weer met al zijn 10 vingers naar huis kan, omdat de inspecteur heeft blijven hameren op het feit dat draaiende delen afgeschermd moeten zijn. De inspecteur komt toch langs, of je nou wil of niet. Je kan er dus maar beter zo veel mogelijk uithalen.

En wil je de inspecteur helemaal aangenaam verrassen, dan onthaal je hem met een warm welkom: “Oh wat fijn dat u op bezoek komt. Wij maken graag gebruik van uw ervaring en expertise.” Waarschijnlijk kan er doordoor meer opgelost worden en komt er minder in een handhavingsbrief terecht.

Meer weten over de brancherisico’s? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Deel het op social media