Lasers, niet lassers

Gevaren bij metaalbewerking

Column ALURVS - september 2015
Goede ideeën zitten soms in een onverwacht hoekje. Zo leverde fabrikant van lasergraveersystemen Lion Lasers haar drukbestand aan, wat uiteraard door een vakkundig grafisch ontwerper was opgemaakt, bij de autobeletteraar. Na korte tijd kreeg Lion Lasers een telefoontje met de vraag of ze zeker wisten dat ze geen typfout in het drukbestand hadden staan: “Is het niet Lion Lassers?” Een idee was herboren.

Met lasertechniek wordt middels een krachtige bundel licht warmte afgegeven aan het te bewerken materiaal. Hierdoor verdampt er een laagje, waardoor een gravure of snede ontstaat. Wanneer er een langere puls wordt gebruikt en er minder wordt gefocusseerd, ontstaat er een smeltbad in het metaal. Maar als je dit smelten verfijnt, kun je het slim inzetten. Zo ontstond het plan om het lassen middels laser nader uit te werken. Door de juiste instellingen te gebruiken kan dun RVS strak gelast worden met een laserstraal.

Bij innovatie ontstaan vaak nieuwe risico’s. Maar het mooie van deze ontwikkeling is dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn. Bij de bestaande methoden van lassen moet men rekening houden met de lasrook die opstijgt en het felle licht dat van de toorts afkomt. Bij het lassen middels laser komt er damp vrij van de verbranding van het materiaal en heb je te maken met de reflectie van licht op het metaal. Dus in beide gevallen moet men zorgen voor afzuiging van dampen en lichaam- en oogbescherming tegen het licht.

Nu is het natuurlijk wel zaak om er ook voor te zorgen dat deze maatregelen werkelijk worden getroffen. Want hoe vaak heb ik al niet gehoord "we kunnen toch ook gewoon een raampje open zetten?”. Maar een briesje in de loods voorkomt niet dat je giftige dampen staat in te ademen. Zowel een lasrobot als de laserlasser bieden hiervoor een oplossing. Dit zijn beiden gesloten machines die de gebruiker en zijn omgeving beschermen tegen de dampen en het licht. Zodra je met handmatig lassen of een open lasermachine te maken krijgt, zullen aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals puntafzuiging en lichaamsbescherming van de gebruiker.

Maar welke methode je ook gebruikt, iedereen gaat nog altijd het liefst eind van de dag naar huis zonder vlek in zijn oog en met schone longen.

Meer weten over het veilig bewerken van metalen? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Deel het op social media