Machinebouw - Het blijft een verrassing

Gevaren bij machinebouw

Column ALURVS - november 2015
Het proces van het bouwen van een machine vind ik altijd erg interessant. Een “standaard” product lijkt zo simpel om in elkaar te zetten, omdat we het kunstje al eens eerder hebben gedaan. Of is het toch niet zo standaard en kan elk product ons blijven verrassen?

Het bouwen van een standaard machine lijkt voor de vakman een koud kunstje. Maar je komt tijdens het bouwproces diverse gevaren tegen waar we niet bij stil staan. Als men spreekt over machineveiligheid, denkt men vaak aan machines die al volledig werken en voorzien zijn van alle beveiligingen. Maar wat we vergeten is dat tijdens de bouw we draaiende, hete en scherpe onderdelen zonder bescherming kunnen tegen komen. Daarnaast sluipt er door routinematige handelingen het gevaar binnen dat we minder oplettend worden.

De gevaren bij het bouwen van een machine zijn met name aanwezig bij het tussentijds proefdraaien. De elektra is nog niet weggewerkt en de omkasting is nog niet geplaatst. Men kan dus heel gemakkelijk in contact komen met delen onder spanning en draaiende delen. Ik krijg dan wel eens de reactie: “Ja, maar die mannen weten heus wel wat ze aan het doen zijn.” Daar ga ik ook wel vanuit. Echter men noemt het oplopen van letsel vaak ongelukjes. Oftewel je gaat niet bewust je mouw tegen een draaiende as houden of even expres leunen tegen het plaatje dat onder spanning staat. Beknelling en stroomstoten ontstaan vaak doordat je wordt afgeleid of doordat je wordt aangestoten en je uit balans raakt. Je komt net te dichtbij of grijpt snel iets vast om niet te vallen. En dan gaat het mis.

Bij nieuwe machines is het vaak spannend hoe de machine gaat reageren als je hem voor het eerst gaat testen. Reageren alle onderdelen wel zoals je hebt ontworpen? Is de ophanging wel sterk genoeg? Stuurt de controller het mechanische wel aan waar je hem voor hebt geprogrammeerd? De testfase wordt vaak gebruikt om nog de kleine foutjes eruit te halen. De machine kan dus nog onverwachte bewegingen maken. Er wordt dan niet altijd rekening gehouden met welke schade dit kan aanrichten bij de medewerker.

Er wordt van de vakman dus niet alleen verwacht dat hij inhoudelijke kennis heeft, maar ook dat hij te allen tijde scherp blijft en rekening houdt met de invloeden uit de omgeving. Een ruime werkplek en het voorkomen dat onbevoegden in de buurt komen, dragen bij aan een veilige situatie. Zo zorg je ervoor dat je arm weer mee naar huis kan en niet half in de machine achterblijft.

Meer weten over machineveiligheid? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Deel het op social media