Ongevallen voorkomen

“Ja, laten we morgen een ongeval plannen met die medewerker en die machine.” Dat zal geen enkele ondernemer ooit zeggen. Want ongevallen plan je niet. Je hoopt dat ze nooit gebeuren. Dat wens je niemand toe. Maar toch gebeuren er jaarlijks nog te veel ongevallen tijdens het werk. Vooral de bouwsector en metaalsector worden nog te vaak getroffen door arbeidsongevallen. Zou het niet fijn zijn als we daar iets aan kunnen doen?

Als ondernemer steek je tijd, geld en moeite in je werknemers, zodat ze lang productief kunnen zijn. Zonder hen worden de machines niet bestuurd en worden de producten en diensten niet geleverd. Dus zou het fijn zijn als je ervoor kan zorgen dat hen niks overkomt. Toch zijn er nog ondernemers die alleen maar focussen op het produceren zelf en niet op de hulpmiddelen of de omgeving erom heen. “Ik ga geen draaiende delen afschermen. De medewerker moet gewoon opletten.” Ook als hij moe is einde van de dag? Of als hij ergens van schrikt en iets onverwachts doet? En als er dan toch iets gebeurt, is “preventie” een vies woord. Want “hij was gewoon onhandig bezig”. Zou het niet beter zijn als vooraf bedacht wordt waar de risico’s in het werk liggen, zodat we die kunnen verlagen of zelfs voorkomen. Dan mag de medewerker namelijk een keer “even onhandig zijn” zonder dat er ernstige ongevallen gebeuren.

Het voelt fijn dat je je best hebt gedaan om gevaren voor jouw personeel te voorkomen. Soms betekent dat een investering in arbeidsmiddelen en soms betekent het een goed gesprek met je personeel. Er bestaan tal van oplossingen om risico’s op de werkplek te verkleinen. Maar als er niet begonnen wordt met het inventariseren van de risico’s, het evalueren van de mate van het gevaar en het nemen van maatregelen, hoe zorg je dan voor dat fijne gevoel van zekerheid?

Laten we gewoon eens beginnen met critisch naar de werkvloer te kijken. Zou jij er met een nachtje slecht slapen nog steeds veilig kunnen werken? Ben jij voorbereid als het net even anders gaat dan gepland?

Voor meer informatie over het voorkomen van ongevallen bel naar 06-83445676 of stuur een e-mail naar info@veiliginbedrijf.com.

juni 2019

Interessant artikel? Deel het op social media