Bronaanpak in de praktijk

Eerst de bron aanpak en niet eerst PBM's.

Column ALURVS - juli 2016
Als ik werknemers vraag welke maatregelen genomen kunnen worden zodat  zij veilig hun werk kunnen uitvoeren, krijg ik als eerste reactie “een bril dragen” of “gehoorbescherming in doen”. Velen gaan ervan uit dat het dragen van een persoonlijk beschermingsmiddel de oplossing is. Helaas hoor ik nog te weinig “het probleem bij de bron aanpakken”.

In het dagelijks leven lopen we tegen hetzelfde vraagstuk aan: ga ik een pleister plakken of pak ik de oorzaak aan. De reden waarom we de oorzaak aanpakken is om te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Als je bijvoorbeeld over een snoer struikelt, kun je als pleister-oplossing het snoer vastplakken aan de grond. Bij een bronaanpak ga je kijken waarom überhaupt het snoer daar ligt en of je dit obstakel kan weghalen. Als we vervolgens een stapje verder denken, komen we uit bij het ontwerp van de toepassing. Waarom is het zo ontworpen dat het snoer over de vloer loopt? Waarom is daar bij het ontwerp voor gekozen? Ditzelfde kunnen we toepassen in de metaalbewerking.

Er zijn diverse metaalbewerkingstechnieken waar men bij het bouwen van een product uit kan kiezen. Dit wordt vaak beslist in de ontwerpfase op basis van de technieken die we op dat moment kennen. Dat is niet per definitie ook de goedkoopste of makkelijkste techniek. Zo worden nog veel verbindingen gelast. Dit betekent dat je tijd investeert in het lassen en slijpen, waarbij fel licht, vonken en lasrook vrijkomen. Om de werknemer te beschermen tegen deze gevaren, gebruiken we een laskap, brandbestendige kleding en afzuiging: oftewel pleister-oplossingen. Maar waarom is überhaupt voor deze techniek gekozen? Wanneer we het ontwerp aanpassen kunnen de verbindingen bijvoorbeeld ook gemaakt worden met blindklinknagels. Dit werkt veel sneller en je hebt geen last van bijvoorbeeld de rook bij lassen. Een ander voorbeeld is het etsen van metalen. Hierbij worden bijtende vloeistoffen gebruikt en dient het product naderhand te worden gereinigd. De medewerker moet daarbij beschermd worden tegen de bijtende spetters. Maar waarom is überhaupt voor deze techniek gekozen? Als gekeken wordt naar de toepassing van het product kan het mogelijk ook gefreesd of gegraveerd worden middels lasertechniek. Je haalt hierdoor het risico van contact met bijtende stoffen weg en kunt bovendien het proces flink versnellen.

Het moeilijke bij de bronaanpak toepassen is dat je creatief moet nadenken en vaak terug naar de tekentafel moet. Maar als je je realiseert dat je mogelijk flink tijd kan besparen in je productieproces en je medewerkers nog beter kan behoeden voor gevaren, dan is dit de investering waard. Meer weten over veiligheid op de werkvloer? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Deel het op social media