Passie voor het vak of het geld?

Als je vak je passie is, wil je er van alles over weten en wil je er alles over vertellen. Het is fantastisch om te vertellen hoe mooi jouw machine is geconstrueerd of hoe slim een legering is samengesteld. Die passie is aanstekelijk en wordt graag met iedereen gedeeld. Fantastische PR! Sommigen denken daar echter anders over: Koop je niet, dan wordt er geen informatie aan je verspild. Jammer!
passie voor het vak

Deze twee verschillende manieren kom ik regelmatig tegen. Onlangs benaderde ik twee machinefabrikanten, omdat ik meer wilde leren over hoe hun machines werken. Puur uit nieuwsgierigheid. Ik vond het fascinerende metaalbewerkingstechnieken en was benieuwd wat ze er allemaal mee konden doen en wat dit voor mijn vakgebied arbeidsveiligheid betekende. Zowel op de beurs, waar ik ze voor het eerst sprak, als vervolgens telefonisch waren ze zeer openhartig en wilden ze graag hun kennis met mij delen. Ik had gelijk een erg positief beeld van deze bedrijven. Enige tijd later benaderde ik 2 bedrijven die metalen chemisch bewerken. Ik kreeg geen reactie. Zelfs na herhaaldelijk vragen om informatie, wilden zij mij niet iets leren over hun processen. Ik heb nu geen positief beeld van hen. Het gevolg hiervan is dat ik de technieken van de 2 machinefabrikanten zeker nog eens bij klanten ter sprake zal brengen. De technieken en leveranciers van het chemisch bewerken niet.

Deze kennisdeling werkt binnen een bedrijf nog verder door. Wanneer een nieuwe medewerker moet worden ingewerkt, krijgt hij instructie van een ervaren medewerker. Als dit een gepassioneerde vakman is, zal zijn verhaal aanstekelijk werken. Je raakt geboeid. Hij zal je de slimme truckjes en handige kneepjes van het vak leren. Die leer je niet van de vastgeroeste medewerker die je alleen het broodnodige vertelt. Zelf vindt ik het ook erg leuk om met de gepassioneerde vakman samen te werken. Daar komen namelijk mooie oplossingen vandaan voor bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelen in complexe situaties. Ook heb ik bij een bedrijf gezien hoe leergierigheid in je vak je door een crisis kan slepen. Dit betrof een metaalbewerkingsbedrijf dat tijdens de crisis weinig werk had en daarom zich is gaan verdiepen in de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied en zijn medewerkers is gaan trainen. Toen de economische tijden weer wat beter gingen bloeide dit bedrijf helemaal op en gingen zijn concurrenten failliet.

Blijf dus leergierig en nieuwsgierig en deel vooral je passie met andere nieuwsgierige mensen. Die zijn namelijk degenen die met nieuwe oplossingen komen wanneer de boel vastloopt. En wil je ongelukken op de werkvloer voorkomen? Deel dan je kennis met je collega’s, want vakmanschap bestaat niet alleen maar uit een opleiding.

Meer weten over veiligheid op de werkvloer? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Interessant artikel? Delen mag.

Scroll naar boven