Nieuwe machines - Nieuwe risico's

Veiligheid bij nieuwe machines

Column ALURVS - april 2016
Wanneer een nieuwe machine wordt ontwikkeld en vervolgens op de markt wordt gebracht start een volgende fase. Net zoals een kind dat na 9 maanden ontwikkeling op de aardbol wordt gezet en dan pas aan zijn werkelijke groei begint. We zeggen niet voor niks dat een nieuwe machine in het begin nog in de kinderschoenen staat. Maar wat betekent dit?

Een nieuwe machine doorloopt een ontwerpproces waarna hij wordt gebouwd en getest. Maar hoe grondig dat ook gebeurt, op een gegeven moment moet de machine op de markt worden gebracht. Daarna dient er onderscheid gemaakt te worden tussen de zelfstandig functionerende machine en de machine die in een productielijn wordt gebouwd. In hoeverre worden ze softwarematig of mechanisch geschakeld en wat voor effect heeft dit op de andere onderdelen van de productielijn? Dus bij een in lijn geplaatste machine moet nog een fase van testen volgen. Tenzij je het niet erg vindt dat de  rvs pijpleiding vierkant wordt in plaats van rond.

Als we kijken naar geheel nieuwe toepassingen dan ontbreekt er vaak nog praktijkervaring om alle functies en toepassingen goed te kunnen beoordelen. Zo is het 3D-printen een mooie oplossing voor productie van bijzondere metalen vormen. Deze vormen worden vanuit een metaalpoeder opgebouwd tot een product, dat digitaal is ontworpen. We kunnen echter nog niet veel zeggen over bijvoorbeeld de sterkte van het product. Die kan vooraf niet berekend worden, maar dient middels fysieke druktesten onderzocht te worden. Daarnaast blijft het onderzoek naar de samenstelling van het poeder doorgaan om bijvoorbeeld de kwaliteit en sterkte van het product te bepalen. En zal de techniek van de printer moeten worden doorontwikkeld om de afwerking te verfijnen. En als een machinebouwer nog met deze vragen worstelt, wat betekent dit dan voor de gebruiker?

Een gebruiker van een nieuwe machine wil graag weten wat deze wel en niet kan. Wat zijn de beperkingen? Daarnaast is niet onbelangrijk om te weten wat voor invloeden het proces op de gebruiker heeft. Zijn de dampen bij verhitting gevaarlijk? En wat voor risico loop ik bij het werken met metaalpoeders? Ook deze nieuwe gevaren zijn iets waar de ontwerper al over na moet denken. En bij ingebruikname van de machine zal de gebruiker deze taak moeten overnemen. Gelukkig realiseren de meeste gebruikers dat zij hun huid en longen goed moeten beschermen tegen fijnstof om nog lang van de nieuwe techniek gebruik te kunnen maken. 

Meer weten over veiligheid op de werkvloer? Bel naar 06-83445676 of stel uw vraag via het contactformulier.

Alexandra van Teeffelen

Interessant artikel? Deel het op social media