Voorkom besmetting Coronavirus

Handen wassen

Als werkgever bent u verplicht een gezonde omgeving te bieden voor uw medewerkers. Een onderdeel hiervan is het faciliteren van goede hygiëne, zodat ziektes kunnen worden voorkomen. Vooral bij virussen, die zich makkelijk via contact verspreiden, zijn hygiënemaatregelen nodig. Zo ook bij het griepvirus en Coronavirus.

Wat is een virus
Een virus (zoals griepvirus of Coronavirus) is een niet-levend klein deeltje, dat bestaat uit erfelijk materiaal met een omhulsel. Virussen hebben een gastheer nodig, zoals een mens of dier, om zich te kunnen vermenigvuldigen. Ze gebruiken de celdeling van de gastheer om zich binnen een lichaam te verspreiden. Wanneer men besmet raakt met het griepvirus of coronavirus kan men last krijgen van luchtwegklachten en koorts. Voor mensen met een lage weerstand kan dit nog ernstigere vormen aannemen.

Overdracht
Buiten een gastheer kan een griepvirus ca. 48 uur (2 dagen) “overleven” op gladde oppervlaktes (deurhendel, aanrecht, toetsenbord) en ca. 12 uur op grove oppervlaktes (verpakkingen,  kleding, handdoek). Het coronavirus kan ook korte tijd buiten de gastheer overleven. Hoe lang exact is nog niet bekend. Wanneer het virus in contact komt met slijmvliezen (mond, neus, ogen) of open wondjes kan je besmet raken. Je kunt het virus overdragen via bijvoorbeeld niezen en hoesten (via de kleine druppeltjes), handen schudden, oppervlaktes aanraken (deurhendel, kraan) en gebruik van een gezamenlijke handdoek.

Voorkom besmetting
De beste oplossing is preventie. Je kunt overdracht en besmetting voorkomen door:

  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Houd nagels kort en schoon.
  • Dek open wondjes af.
  • Ga niet nagelbijten, op een pen kauwen of aan je gezicht krabben.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi direct weg na gebruik.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep.

Handen wassen is de belangrijkste hygiënemaatregel. Hierdoor week je vuil los van je handen en spoel je vuil weg. Daarnaast kunnen virussen onschadelijk worden gemaakt door verhitting, zoals objecten heet wassen of steriliseren (wassen op min. 60 °C), maar ook met alcoholoplossingen (70 - 90% alcohol). Maar let op, met alcohol dood je ook goede bacteriën, dus pas op met gebruik van handalcohol of antiseptische gel voor je handen.

Was je handen
Het belangrijkste is dus om regelmatig je handen te wassen met water en zeep. Doe dit 20 seconden. Was altijd je handen na het toiletbezoek, na niezen in je handen, na je neus snuiten, na iemand de hand schudden, na buiten te zijn geweest en voor het eten. Begin het handen wassen met je handen nat maken. Was vervolgens je handen goed met zeep. Vergeet niet je vingertoppen, tussen je vingers in, je duimen en de binnen- en buitenkant van je handen. Spoel daarna goed af met water en droog je handen af. Het is raadzaam de handen te drogen met papieren handdoekjes.

Voor meer informatie over goede hygiënemaatregelen bel naar 06-83445676 of stuur een e-mail naar info@veiliginbedrijf.com.

Maart 2020

Interessant artikel? Deel het op social media